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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation _ Washington, D.C. 20590

Research and
Specidal Programs
Administration

MAY 22 2003

Lawrence W. Bierlein, Esq. _ Ref. No.: 03-0117
McCarthy, Sweeney & Harkaway, P.C.

Suite 600

2175 K Street, N.W.

Washington, D.C. 20037

Dear Mr. Bierlein:

This responds to your letter dated May 2, 2003, requesting a clarification of 49 CFR 177.841(e)(3)
which prohibits the transportation of hazardous materials packages bearing a POISON label with
materials that are marked as containing or known to contain foodstuffs, feed or edible materials for
consumption by humans or animals.

You state that Fisher Scientific Company, a laboratory chemical supplier, ships hazardous materials
packages bearing POISON labels with other chemicals, such as dextrose, yeast extract, sodium
chloride, sucrose, and deionized water. While, under certain circumstances, these other chemicals may
be used in food products or may be food products themselves, in the scenario you described, Fisher
plainly marks and identifies these materials as “for laboratory/manufacturing use only an not for drug,
food, or household use.” You further explain that California authorities have taken the position that,
regardless of package markings, knowledge, or intention of the shipper or carrier, a product that may
be found at a waste facility or unauthorized secondary market might be misused and consumed by
people or animals.

You ask whether Fisher’s shipping practices violate 49 CFR 177.841(e)(3). The answer is no. There
is no violation of § 177.841(e)(3) when a package bearing a POISON label is co-loaded with the
materials as described in the above scenario. Fisher clearly does not intend that these materials be used
as food or foodstuffs for consumption by humans or animals.

I hope this information satisfies your inquiry. Please contact us if you require additional assistance.
Sincerely,

(o Bl

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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May 2, 2003
Mr. Delmer Billings
Standards Development
Research and Special Programs Administration
Depariment of Transportation

Washington, DC 20590

Re:  Request for interpretation
of 49 CFR 177.841(c)

Dear Mr. Billings:

I am writing to request an interpretation of Section 177.841 of the hazardous materials
regulations pertaining to carriage of labeled Class 6.1 materials,

Fisher Scientific Company is a major supplier of laboratory chemicals in the U.S. and
abroad. Some of these materials are labeled for Class 6.1 and are subject to 49 CFR
177.841.

Among other laboratory products distributed by Fisher Scientific are chemicals such as
sucrose, dextrose, yeast extract, sodium chloride, and dejonjzed water. Fisher Scientific
specifically declares in its catalog to its customers thar such materials are “for laboratory
or manufacturing use only — not food, drug, or household use.”

Such an advisory message also appears as part of each label of each inner receptacle
containing this marerial (see attached examples of product labels).

Section 177.841(e) states in pertinent part that labeled poisons should not be loaded in the
same vehicle “with material that is marked as or known 10 be a foodstulfs, feed or edible
material intended for consumption by humans or animals.”

California authorities have taken the position thar, regardless of package markings,
knowledge, or intention of the shipper or the carrier, a product that might be found in a
waste facility or in an unauthorized secondary market like a flea market might be misused
and consumed by people or animals. Their position is that potential misuse and
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consumption of a chemjcal product by humans or animals means that product is
“foodstuffs” and precludes loading that product on the same vehicle with labeled Class
6.1 materials.

One major difficulty in attempting to comply with the [original] amendment was a
lack of certainty as to how far a carrier was required to go in identifying
foodstudts, feeds, or any other material intended for consumption by humang or

Docket No. HM-4, Notice No. 69-12; 34 Fed, Reg. 7456; May 8, 1969. The rule adopted
as proposed in 1969 remains essentially unchanged today.

Fisher Scientific as well as the carriers utilized by Fisher Scientific to transport the
materials do not consider them 10 be foodstuffs or feed, nor do they have any intention of
having humans or animals consume these laboratory chemicals, Such consumption
would be in direct contradiction of the marking on the package.

I'would appreciate your concurrence in my interpretation of this regulation, that products
that are clearly marked as not being foodstuffs, for which there is no intention of human
or animal consumption, are not subject to the co-loading restrictions in Section
177.841(e).

Please contact me if you have any questions on thijs request for interpretation. Thank
you.

Since s A ,/ -
%" ’ '

Lawrence W. Bierlein
For Fisher Scientific Company




